Informații generale despre
Admiterea la studii universitare de postdoctorat

Condiții generale

În cadrul IOSUD-UVT, programele postdoctorale de cercetare avansată se desfășoară în spațiile UVT (onsite), sub îndrumarea unui mentor din UVT, fiind un program intensiv de cercetare, derulat în regim cu frecvență (echivalent normă întreagă, 40 ore/săptămână), cu finanțare din venituri proprii ale UVT sau din surse externe de finanțare, după caz.

Durata studiilor postdoctorale este de 24 luni, în condițiile îndeplinirii unor indicatori minimali de rezultat în cadrul unei evaluări intermediare, după primele 12 luni de contract.

Programul de stagii de cercetare postdoctorală se poate derula integral în limba română sau în limba engleză, fiind destinat atât cetățenilor români, cât și cetățenilor străini, cu potențial de a obține performanțe în cercetare.

Programul de burse postdoctorale se adresează prioritar absolvenților de studii universitare de doctorat ai altor universități din țară și străinătate. În mod excepțional, se pot înscrie și absolvenți ai UVT de studii doctorale, cu condiția ca aceștia să nu aibă la data depunerii aplicației și nici cu cel puțin șase luni înainte, un contract de muncă cu normă întreagă sau parțială sau un contract de plată cu ora încheiat cu UVT.

De ce să vii la UVT?

Facilități și finanțare

Programul de stagii de cercetare postdoctorală oferă burse pentru candidații care au obținut titlul de doctor în ultimii 5 ani în țară sau în străinătate, astfel:  

  • 15 granturi postdoctorale cu bursă asigurate din veniturile proprii ale UVT, 

  • 10 granturi postdoctorale fără finanțare asigurată sau cu finanțare din alte surse, după caz. 

 Valoarea unui grant postdoctoral cu finanțare din veniturile proprii ale UVT este de 150.000 lei (aproximativ 30.000 euro) pentru cei doi ani de zile. 

 

Finanțarea asigură cercetătorilor postdoctorali: 

  • O bursă lunară (venit net) cuprinsă între 4500 și 6000 lei (echivalentul a 900 – 1200 euro); 

  • Cazare gratuită în regim single în spațiile universității (dacă se dorește); 

  • Acoperirea altor categorii de cheltuieli (mobilități, consumabile, servicii de abonare etc.), în limita diferenței dintre valoarea totală finanțată (150.000 lei) și nivelul bursei (de exemplu, 120.000 lei pentru 24 de luni, la o valoare a bursei de 5000 lei/lună) 

 

În cazul granturilor postdoctorale fără bursă, cercetătorii postdoctorali vor beneficia de mentorat și de infrastructura de cercetare sau alte facilități logistice ale UVT, dar o eventuală bursă lunară va fi acordată doar dacă se vor găsi fonduri externe UVT pentru finanțarea unor asemenea poziții. 

Admitere

Admiterea la programul de cercetare postdoctorală se realizează anual, în două sesiuni de admitere diferite: septembrie și martie.

Sesiunea septembrie
  • 1-10 septembrie – Înscrierea candidaților (depunere dosare online)
  • 11-17 septembrie – Analiza dosarelor (etapa I) – Rezultat – Selectarea candidaților eligibili
  • 18-30 septembrie – Interviuri online cu candidații selectați după etapa I (etapa II-a) – Rezultat – Selectarea cercetătorilor postdoctorali admiși

  • Notă: În cazul candidaților care au nevoie de anumite documente suplimentare (acord minister etc.), derularea efectivă a programului de cercetare postdoctorală poate demara în termen de maximum 12 luni de la finalizarea admiterii, în baza prezentării tuturor documentelor necesare.
Sesiunea martie
  • 1-10 martie – Înscrierea candidaților (depunere dosare online)
  • 11-17 martie – Analiza dosarelor (etapa I) – Rezultat – Selectarea candidaților eligibili
  • 18-31 martie – Interviuri online cu candidații selectați după etapa I (etapa II-a) – Rezultat – Selectarea cercetătorilor postdoctorali admiși

  • Notă: În cazul candidaților care au nevoie de anumite documente suplimentare (acord minister etc.), derularea efectivă a programului de cercetare postdoctorală poate demara în termen de maximum 12 luni de la finalizarea admiterii, în baza prezentării tuturor documentelor necesare.

Cine poate fi cercetător postdoctoral la UVT?

Se pot înscrie în programele postdoctorale cetățeni români sau cetățeni străini, după cum urmează: etnici români din statele UE și non-UE, cetățeni ai statelor membre UE și Spațiului Economic European precum și ai Confederației Elvețiene, cetățeni din afara acestor spații, în condițiile specifice fiecărei categorii, potrivit legii.

Există trei categorii de candidați care se pot înscrie:

  • cei care au obținut titlul de doctor cu cel mult cinci ani anterior datei la care ar fi admiși la programul de cercetare postdoctorală;
  •  cei care au obținut certificatul de excelență la competițiile „Marie Sklodowska Curie” organizate de Comisia Europeană, indiferent de anul în care au finalizat studiile doctorale;
  •  cei care au susținut public cu succes teza în fața comisiei de doctorat, cu condiția derulării stagiului postdoctoral după confirmarea oficială a titlului de doctor.

 

 Recunoașterea actelor cetățenilor străini se face conform metodologiilor în vigoare în momentul înscrierii.

Pentru un grant postdoctoral bugetat, se solicită:

  • Un portofoliu de publicații ca autor principal * din perioada doctorală sau ulterioară obținerii titlului de doctor, după caz, ce conține cel puțin:

    • o publicație din Web of Science de tip articol într-o revistă din zona roșie sau minimum două publicații Web of Science de tip articol, în reviste cu factor de impact (SCIE, SSCI, ESCI sau AHCI) pentru domenii de știință arondate științelor exacte, științelor naturii sau științelor sociale;

    • o publicație Web of Science de tip articol în reviste cu factor de impact (SSCI, SCIE, AHCI sau ESCI) sau două publicații indexate Scopus pentru zona științelor umaniste, a domeniilor vocaționale sau a domeniului drept.

Prin termenul de autor principal se va ține cont de specificul fiecărui domeniu, conform definiției dată de UEFISCDI în cea mai recentă competiție de granturi de cercetare de tip Tinere Echipe.

  •  Acordul scris al unui conducător de doctorat eligibil pentru poziția de mentor, de a superviza activitatea de cercetare postdoctorală;

  • Un proiect de cercetare care conține planul de acțiune și rezultatele estimate în urma derulării programului de cercetare postdoctorală;

  •  O declarație pe proprie răspundere că nu a avut la data depunerii aplicației și nici cu cel puțin șase luni înainte, un contract de muncă cu normă întreagă sau contract de plata cu ora încheiat cu UVT.

Cine sunt mentorii?

Condiții solicitate mentorilor

  • Să fie conducători de doctorat și titulari UVT, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
  • Să coordoneze simultan cel mult doi cercetători postdoctorali în cadrul acestui program.
  • Pe lângă mentorul principal, în situații bine întemeiate, poate fi desemnat și un co-mentor, în aceleași condiții de eligibilitate.

Obligații suplimentare

  • Să nu fi fost conducătorul științific de doctorat al candidatului propus spre mentorare.
  • Să fie încadrați în categoria cercetători competitivi din perspectiva vizibilității și a impactului rezultatelor cercetării în Web of Science.

Categoria cercetători competitivi conține două tipuri de cercetători – cercetătorii consacrați, respectiv cercetătorii cu potențial ridicat de consacrare (Anexa 1).

Lista mentorilor eligibili pentru Admiterea din Septembrie 2025 este disponibilă aici.

Prin excepție, în cazul candidaților selectați pe criterii de competență profesională, mentorii trebuie să fie încadrați în categoria artiști competitivi din perspectiva vizibilității și a impactului creației artistice pe plan internațional – artiștii consacrați, respectiv artiștii cu potențial ridicat de consacrare (Anexa 1).

Ce conține dosarul de admitere?

Dosarul de admitere la doctorat pentru cetățenii români, UE și SEE se încarcă pe platforma pusă la dispoziție de Universitatea de Vest din Timișoara și cuprinde următoarele documente:

    • domenii de știință: două publicații full-text Web of Science (preferabil) sau Scopus ale candidatului, la alegere;

    • arte vizuale: un portofoliu cu minim 5 lucrări expuse la manifestări internaționale cu juriu, la alegere, cu prezentarea reproducerilor în catalogul evenimentului sau indicarea link-urilor evenimentelor, sau cinci articole în reviste recunoscute din domeniu;

    •  muzică: un portofoliu cu minimum 5 concerte semnificative din cadrul unor manifestări de anvergură, cu prezentarea afișelor sau indicarea link-urilor respectivelor evenimente în calitate de dirijor/interpret/compozitor, sau cinci articole în reviste recunoscute din domeniu;

    •  teatru și artele spectacolului: un portofoliu cu minimum 5 spectacole semnificative, cu prezentarea afișelor unde apar numele candidaților în calitate de regizor/scenarist/actor/scenograf/dramaturg/coregraf.

Dosarul de candidatură se depune online, la adresa doctorat@e-uvt.ro, în perioada prevăzută pentru depunerea dosarelor, conform calendarului din fiecare sesiune de admitere.

Notă: 

Candidații (cetățeni români și cetățeni UE) care au efectuat studii în străinătate, vor prezenta un atestat de echivalare a acestora, eliberat de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), din cadrul Ministerul Educației. Mai multe detalii privitoare la procesul de echivalare și la documentele necesare se pot regăsi pe site-ul CNRED: www.cnred.edu.ro. Cei care nu au recunoașterea studiilor la momentul depunerii actelor din dosarul de admitere, vor trebui să dea o declarație că se obligă să aducă documentul într-un termen de maximum 1 an de zile. 

Candidații admiși vor trebui să obțină o recunoaștere a studiilor începând cu diploma de bacalaureat, diploma de licență, diploma de master (după caz) și diploma de doctor. 

De asemenea, cetățenii străini care vor urma programul de cercetare postdoctorală în limba română, vor trebui să prezinte suplimentar și un certificat de competență lingvistică pentru limba română (nivel minimum B2).

Dosarele de admitere pentru candidații internaționali din țări non-UE, respectiv candidații români de pretutindeni sunt similare cu dosarele candidaților români și UE. Ele cuprind, în mod suplimentar, traduceri / traduceri legalizate (după caz) ale documentelor personale și actelor de studii, respectiv copie a pașaportului (valabil cel puțin șase luni față de data înscrierii). 

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să parcurgeți Metodologia de admitere la programe de cercetare postdoctorală, disponibilă la pagina CSUD / Bază legală.