Informații generale despre
Programele de doctorat ale IOSUD-UVT

Ce presupun studiile doctorale?

Studiile doctorale reprezintă cel mai înalt nivel de educație universitară, oferind oportunitatea de a realiza cercetări avansate și de a contribui la dezvoltarea cunoașterii într-un domeniu specific, sub coordonarea unui conducător de doctorat. Studiile doctorale în România au durată de patru ani, cu posibilitatea de a prelungi studiile pentru încă doi ani.

Studiile doctorale implică:

  • un program de studii avansate (cursuri, seminarii etc.) ce are loc, de regulă, în primul semestru sau în primul an de doctorat;

  • un program individual de cercetare, derulat pe toată durata studiilor doctorale, ce implică realizarea unei cercetări originale, concretizată într-o teză de doctorat, sub îndrumarea conducătorului științific și a unei comisii de îndrumare și integritate academică.

Doctorat științific sau doctorat profesional?

Doctorat științific
  • implică realizarea unei cercetări originale, publicarea rezultatelor obținute în reviste de specialitate și redactarea unei teze de doctorat care include întreg demersul științific realizat în tematica abordată;
  • are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice;
  • este vizat îndeosebi de cei care își doresc o carieră în cercetare sau în învățământul superior, dar poate fi util și pentru profesioniști din practică;
  • absolvirea cu succes a doctoratului științific conduce la acordarea titlului de Doctor în Știință (PhD);
  • poate fi urmat în regim cu frecvență sau în regim cu frecvență redusă.
Doctorat profesional
  • pune accent pe testarea unor soluții inovative și dobândirea de expertiză avansată pentru rezolvarea unor probleme practice;
  • are ca finalitate rezolvarea unor probleme practice, prin apelul la metoda științifică și reflecția sistematică;
  • este vizat în primul rând de cei care vor să aprofundeze și să-și îmbunătățească expertiza profesională, fără a exclude posibilitatea de a urma o carieră academică. Din acest punct de vedere este un nivel de pregătire profesională superior celui oferit printr-un master profesional;
  • absolvirea cu succes a doctoratului profesional conduce la acordarea titlului de doctor în domeniul de studii absolvit (de exemplu, Doctor în Psihologie (PsyD), Doctor în Educație (EdD), Doctor în Drept (JD) etc.)
  • se poate realiza în regim cu frecvență sau în regim cu frecvență redusă, dar cel mai probabil în regim cu frecvență redusă.

Regim cu frecvență sau cu frecvență redusă?

Regim cu frecvență
Acest format de studii doctorale presupune o implicare activă și constantă în activitățile academice și de cercetare, necesitând prezența regulată a doctoranzilor la cursuri, seminarii și întâlniri de mentorat.
Este destinat în principal celor care își pot dedica timpul preponderent studiilor doctorale, alte activități profesionale fiind secundare studiilor doctorale.
Începând cu anul universitar 2023-2024 toți studenții doctoranzi care urmează studii doctorale în regim cu frecvență beneficiază de burse doctorale. În prezent, valoarea acestei burse este de aproximativ 750 de euro / lună.
UVT poate acorda un supliment de bursă, în valoare de 50% din cuantumul bursei, în cazul doctoranzilor care își asumă prin contract faptul că vor derula studiile doctorale în regim de prezență echivalent normă întreagă (40 ore / săptămână) și că vor îndeplini indicatori superiori de rezultat din perspectiva publicațiilor științifice, la finalul studiilor doctorale.
Regim cu frecvență redusă
Acest format de studii doctorale este conceput pentru profesioniști activi care doresc să își continue cariera în paralel cu studiile doctorale, în acest caz studiile doctorale fiind secundare activității profesionale.
Acest tip de studii este potrivit îndeosebi pentru studenții doctoranzi care au un loc de muncă în regim de normă întreagă și care vor să-și completeze studiile masterale cu cele doctorale. Interacțiunea cu universitatea este mai flexibilă, iar activitățile de cercetare pot fi integrate cu programul profesional al candidatului.
Studenții-doctoranzii în regim cu frecvență redusă nu beneficiază de burse doctorale, dar au acces la resursele universitare necesare desfășurării cercetării.

Finanțarea studiilor doctorale: tipuri de locuri

Fără taxă (finanțate de buget)
În acest caz, studentul-doctorand nu plătește o taxă anuală de școlarizare, costurile fiind acoperite prin granturile doctorale oferite de statul român. Sunt eligibili pentru a ocupa astfel de locuri cu finanțare de la buget, cetățenii români, cetățeni ai altor state din Uniunea Europeană (UE) sau din Spațiul Economic European (SEE) și românii de pretutindeni, cu rezidența în țări terțe UE și SEE, în limita numărului de locuri cu finanțare de la buget alocate pentru UVT, în baza concursului de admitere.
Finanțarea este acordată pentru cei patru ani de studii doctorale. În cazul prelungirii studiilor doctorale dincolo de cei patru ani, finanțarea pe toată perioada de prelungire a studiilor doctorale se schimbă din regim fără taxă, în studii doctorale cu taxă.
O parte dintre studenții admiși pe locuri fără taxă vor beneficia de o bursă lunară, ce poate fi acordată timp de cel mult patru ani cât este durata standard a studiilor doctorale, sub rezerva îndeplinirii unor cerințe contractuale și a unor jaloane (acumularea unui număr de credite ECTS).
Cu taxă
În acest caz, studentul-doctorand plătește o taxă anuală de școlarizare, pe toată perioada de derulare a studiilor doctorale. De regulă, taxa este plătită de doctorand din veniturile proprii, dar se pot accepta și situații în care finanțarea este asigurată din alte surse publice sau private, în baza unui contract semnat în prealabil între IOSUD-UVT și organizația finanțatoare.
Valoarea taxei este diferită, fiind ceva mai redusă pentru cetățenii din UE, SEE decât cea pentru cetățenii din țări terțe UE/SEE.
Scutiți de taxă
În vederea internaționalizării studiilor doctorale, anual se acordă un număr limitat de scutiri de taxă pentru studenții internaționali care au fost admiși la doctorat pe locuri cu taxă. Scutirea de taxă se aplică pe toată perioada studiilor doctorale, într-o manieră condiționată legată de atingerea unor jaloane (acumularea unui număr de credite ECTS).
De asemenea, angajații UVT care sunt și studenți doctoranzi pot beneficia de o reducere a taxei de școlarizare, în conformitate cu prevederile din regulamentul IOSUD-UVT.

Pentru mai multe detalii despre valoarea taxei anuale, click (aici).

Doctorat în cotutelă națională sau internațională

Un doctorat în cotutelă se desfășoară sub coordonarea a doi conducători de doctorat, ce provin, fie din instituții diferite din aceeași țară (cotutelă națională), fie din universități din țări diferite (cotutelă internațională). Această formă de doctorat oferă acces la resurse academice extinse, expertiză diversificată și oportunități de cercetare avansată. Un doctorat în cotutelă are ca obiectiv dezvoltarea unei cercetări comune și recunoașterea titlului de doctor în ambele instituții/țări.

Un doctorat în cotutelă presupune:

  • Semnarea unui acord bilateral între universități  universitățile stabilesc un parteneriat pentru supervizarea comună a doctorandului.

  • Un plan de cercetare comun – doctorandul lucrează sub îndrumarea a doi conducători de doctorat și își împarte timpul între cele două instituții.

  • Mobilitate obligatorie – doctorandul trebuie să petreacă perioade semnificative în ambele instituții, în acord cu prevederile din acord.

  • Susținerea tezei – are loc cu participarea ambilor conducători, în ambele instituții, conform normativelor fiecărei țări/universități.

Universitatea de Vest din Timișoara stimulează derularea de doctorate în cotutelă internațională, prin acordarea cu prioritate a unor locuri cu finanțare de la buget cu bursă, finanțarea parțială a costurilor pentru derularea mobilităților obligatorii, prioritate în realizarea unor mobilități ERASMUS în universitățile partenere.

UVT încurajează îndeosebi cotutele doctorale internaționale cu partenerii din alianța UNITA Universitas Montium, ce includ universități din Elveția, Italia, Franța, Portugalia, Spania și Ucraina care organizează programe de doctorat în domenii similare și cu tematici compatibile cu cele din cadrul IOSUD-UVT.