Domeniul Biologie
Școala doctorală de Biologie (ȘDB) a fost înființată în anul 2023, urmare a îndeplinirii cerințelor ca minim 3 cadre didactice afiliate IOSUD–UVT să dețină calitatea de conducător de doctorat (abilitare), și este acreditată în baza Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 6250/2023 privind acreditarea domeniului de doctorat „Biologie” în cadrul Școlii Doctorale de Biologie, organizată la Universitatea de Vest din Timișoara.
Astfel, devine posibilă, pentru prima dată în istoria UVT, existența unui nivel de studii de doctorat în cadrul domeniului Biologie.
Scopul principal al SDB este de a investiga la nivel de excelență academică problematici ale fenomenelor biologice fundamentale, precum: biomonitorizarea, evoluția organismelor, ecologia spațială, impactul speciilor invazive asupra biotei autohtone, modelarea moleculară a unor procese biologice, predictia activității biologice a diverse xenobiotice.
Misiunea SDB va fi întotdeauna de a dezvolta și promova programe de cercetare performante în corelație cu tendințele internaționale și de a genera cunoștințe noi în domeniul biologiei. Efectul acestor programe de cercetare va fi astfel reflectat în generarea unui plus de cunoaștere științifică, în creșterea vizibilității și reputației domeniului de studiu românesc la nivel național și internațional precum și într-o calitate superioară a actului didactic. De asemenea, SDB dezvoltă la absolvenții săi competențe superioare pentru activitatea profesională și inserția rapidă pe piața muncii, precum și competitivitate la nivel național și internațional.
Un obiectiv strategic al ȘDB ȋl reprezintă creşterea gradului de internaţionalizare a activităţii acesteia prin:
- atragerea de studenţi-doctoranzi din spaţiul european şi din afara acestuia;
- realizarea unor acorduri de co-tutelă internaţională;
- invitarea unor personalităţi internaţionale și naționale din domeniul științelor vieții și biomedicale pentru diseminarea de cunoştiinţe şi expertiză profesională ȋn rândul studenţilor-doctoranzi;
- creşterea vizibilităţii conducătorilor de doctorat ȋn plan academic şi profesional național și internaţional.
Conducători de doctorat
- Prof. univ. dr. habil IANOVICI Nicoleta-Florica (CV)
- Prof. univ. dr. habil ISVORAN Adriana-Vetuța (CV)
- Prof. univ. dr. habil PÂRVULESCU Lucian (CV) (pagină cercetare)
Arii tematice de interes (2025)
Prof. univ. dr. habil IANOVICI Nicoleta-Florica
- Consecințele imunologice ale stresului asupra sănătății organismelor;
- Metode invazive si noninvazive de monitorizare a calitatii mediului urban prin intermediul plantelor;
- Evaluarea efectelor fitotoxice produse de xenobiotice;
- Evaluarea efectelor biostimulatorilor asupra parametrilor fiziologici si morfobiometrici la plante, cuantificați prin diferite metode.
Prof. univ. dr. habil ISVORAN Adriana-Vetuța
- Predicția efectelor xenobioticelor asupra organismelor vii;
- Bioinformatica structurală a proteinelor.
Prof. univ. dr. habil PÂRVULESCU Lucian
(pentru mai multe informații, vizitați pagina dedicată)
- Ecology of crayfish plague (multiple topics);
- Eco-Behavioural Processes in Crayfish (multiple topics);
- Crayfish evolution and its relation to spatial ecology (multiple topics);
- Management and Native Fauna Conservation.
Informații utile
Teme propuse pentru admitere (2025)
Pentru lista completă a temelor, consultați tabelul (link).
Regimul fiecărei teme (buget cu bursă, buget fără bursă, taxă) se stabilește în baza concursului de admitere conform metodologiei UVT.
Admitere
Concursul de admitere constă dintr-o probă orală, care va cuprinde două etape:
- verificarea cunoștințelor candidatului pe baza listei de subiecte
- prezentarea Proiectului Individual de Cercetare (PIC).
Comisia va evalua nivelul de pregătire al candidaților corelat cu lista de subiecte aferentă temei de doctorat și bibliografia aferentă, PIC propus, precum și rezultatele candidaților în parcursul academic anterior și activitatea de cercetare (dacă există).
În plus, în evaluare se va lua în considerare motivația candidatului pentru tema de doctorat corespunzătoare corelată cu performanța academică anterioară. Fiecare evaluator va acorda note de la 1 la 10 pe fiecare dintre:
- evaluarea cunoștințelor candidatului pe baza listei de subiecte și a bibliografiei (N1);
- evaluarea PIC (N2);
- evaluarea portofoliului profesional al candidatului pe baza rezultatelor anterioare în activitatea de cercetare (N3).
Nota acordată de fiecare evaluator se determină ca media aritmetică a celor trei note: N1, N2, N3.
Media de admitere este media aritmetică a notelor acordate de către evaluatori. Media minimă de admitere este 7 (șapte).
Ierarhia candidaților pentru fiecare loc cu finanțare de la buget sau cu taxă se va realiza în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Va fi declarat admis pe un loc candidatul cu media de admitere cea mai mare care a concurat pentru acel loc, dar nu mai mică de 7 (șapte).
În caz de medii de admitere egale, departajarea se va face gradual în funcție de rezultatele științifice (autor sau co-autor al unor articole științifice) obținute anterior și compatibilitate acestora cu PIC.
Pentru mai multe detalii cu privire la dosarul de admitere, calendarul admiterii și organizarea procesului de admitere la studii universitare de doctorat în cadrul Școlii doctorale de Științe Exacte și Științele Naturii, consultați Regulamentul de Admitere ȘDȘEȘN și Metodologia de admitere la doctorat UVT.
Resurse
Plan de învățământ
- Doctoranzi admiși în anul I în 2024 (link)
- Doctoranzi admiși în anul I în 2025 (link)
Fișele disciplinelor
Metode de comunicare a rezultatelor in biologie
Finalizare studii
Pentru mai multe detalii despre procedura de finalizare a studiilor în IOSUD-UVT, vizitați secțiunea Studii Doctorale-Finalizare doctorat.
Pentru detalii specifice domeniului de studii, consultați:
- Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr.3018/2025 din 13 ianuarie 2025 privind aprobarea standardelor minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea diplomei de doctor, publicat în MO nr.78 din 29.01.2025 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat în anul 2025 sau ulterior) (link)
- Ordinul Ministerului Educației Naționale nr.5110/2018 din 17 septembrie 2018 privind aprobarea standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor, publicat în MO nr.817 din 24.09.2018 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat anterior anului 2025) (link)
- Ghidul național pentru redactarea tezelor de doctorat aferent domeniului de studii (în curs de apariție)
- Secțiunile referitoare la finalizarea studiilor din cadrul Regulamentului Școlii Doctorale de care aparțineți