Domeniul Știința Sportului și Educației Fizice
Domeniul Științei Sportului și Educației Fizice promovează optimizarea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor, calităților motrice, cunoștințelor, priceperilor, abilităților prin activități teoretice și practice de educație fizică și sport. Acest domeniu acoperă, de asemenea, aspectele de performanță sportivă, educație fizică, activități motrice adaptate, dar și aspecte psihologice, sociale, educaționale și de etică ale sportului și activităților fizice.
Kinetoterapia sau, în sens mai larg, fizioterapia, este un domeniu conex actului medical axat pe prevenția îmbolnăvirilor și restabilirea stării de sănătate prin metode specifice, recuperarea funcționalității, creșterea independenței și calității vieții persoanelor cu diferite patologii. Aceste aspecte implică evaluarea subiecților, crearea planului de intervenție constând din aplicarea individualizată a exercițiului fizic și a altor mijloace specifice fizioterapiei în scop preventiv sau terapeutic, implementarea și ajustarea permanentă a acestuia în funcție de feedback-ul primit prin monitorizarea subiecților.
Temele de cercetare avansată aferente domeniului Știința sportului și educației fizice sunt adesea interdisciplinare și transdisciplinare implicând contribuții științifice din și spre multe alte domenii (sănătate/medicină, biologie, psihologie, fizică, sociologie, istorie, economie etc.).
Conducători de doctorat
Arii tematice de interes (2025)
Prof. univ. dr. habil ORAVIȚAN Mihaela
- Optimizarea metodelor de evaluare, monitorizare și intervenție terapeutică în reabilitarea tulburărilor posturale și musculo-scheletale;
- Kinetoprofilaxia și impactul acesteia asupra calității vieții și indicatorilor stării de sănătate.
Prof. univ. dr. habil PETRACOVSCHI Simona
- Dezvoltarea psihomotrică a elevilor/tinerilor sportivi;
- Educația fizică școlară;
- Educație fizică/sport adaptat;
- Sport și socializare;
- Sport și inechitate socială;
- Sport și gen;
- Sportul în perioada comunistă în România.
Conf. univ. dr. habil ALMĂJAN GUTA Bogdan Tiberiu
- Îmbunătățirea performanței în sport;
- Dezvoltarea motricității la copii;
- Sportul și sănătatea;
- Kinetoterapia în patologii sportive și non-sportive;
- Prevenția accidentărilor în sport.
Informații utile
Teme propuse pentru admitere (2025)
Pentru lista completă a temelor, consultați tabelul (link).
Regimul fiecărei teme (buget cu bursă, buget fără bursă, taxă) se stabilește în baza concursului de admitere conform metodologiei UVT.
Admitere
Examenul de admitere constă în prezentarea unui proiect preliminar de cercetare în fața comisiei de admitere. Pentru susținerea proiectului, candidatul trebuie sa elaboreze un proiect anticipativ al tezei și să aibă acceptul prealabil scris al coordonatorului pentru tema proiectului.
Structura proiectului include:
- titlul proiectului;
- argumentarea alegerii temei;
- scurtă incursiune teoretică;
- scop/obiectiv(e);
- ipoteze posibile;
- metode de investigație;
- rezultate anticipate;
- discuții;
- reliefarea potențialelor elemente de originalitate și contribuții personale;
- referințe bibliografice selective, citate în stilul APA (link).
Proiectul va cuprinde aproximativ 15-20 pagini (inclusiv bibliografia), corp 12p, font Times New Roman, spațiere 1,5 rânduri și poate fi redactat în limba română sau în limba engleză, în funcție de cele convenite în prealabil cu profesorul coordonator.
La înscriere, proiectul de studii doctorale va fi depus în format electronic și va fi pus la dispoziția comisiei de admitere cu cel puțin 48 de ore de către directorul Școlii Doctorale.
Proiectul va fi susținut în fața comisiei de admitere, evaluându-se îndeosebi capacitatea candidatului de a răspunde eficient la întrebările adresate de către membrii comisiei. Fiecare candidat va avea la dispoziție 15 minute pentru prezentarea proiectului, urmate de 15 minute de întrebări din partea comisiei.
Pentru mai multe detalii cu privire la dosarul de admitere, calendarul admiterii și organizarea procesului de admitere la studii universitare de doctorat în cadrul Școlii doctorale de Psihologie, consultați Regulamentul de Admitere ȘDP și Metodologia de admitere la doctorat UVT.
Resurse
- Biblioteca Centrală Universitară (B.C.U.) „Eugen Todoran” – situată în topul celor mai mari patru biblioteci universitare din România, B.C.U. ”Eugen Todoran” pune la dispoziția doctoranzilor peste 1.000.000 documente;
- Prin intermediul Anelis Plus doctoranzii au acces gratuit la toate bazele de date importante (ex. ScienceDirect, Wiley, Sage, Scopus, Springer sau Web of Science);
- UVT a amenajat special pentru doctoranzii Școlii Doctorale de Psihologie spații în sediile din clădirea sa de pe str. Paris, precum și la sediul central din Bvd. V. Pârvan nr. 4, sala 303;
- Doctoranzii beneficiază de o multitudine de licențe de software dedicat cercetării în științele comportamentale și educaționale:
- programe de prelucrare statistică a datelor: Lisrel 9.2, HLM 7.0, IBM SPSS Statistics 24, STATA 15, EQS 6.1, Xcalibre 4, Comprehensive Meta-Analysis v2, R Studio, Latent Gold;
- programe de codare comportamentală pentru studii observaționale: Observer XT 13 Educational;
- programe de codare automată a textelor utile în analiza de conținut și data mining: LIWC2015 1.2.1;
- programe de colectare automată a urmelor digitale: ColorMyEmotion;
- programe de înregistrare a reacțiilor fiziologice: BIOPAC;
- programe pentru design-ul studiilor experimentale: DirectRT, MediaLab, Inquisit;
- aplicații pentru evaluare și livrare intervenții online: platforma e-cbt.ro;
- aplicații de testare psihologică: Vienna Test System, CAS și peste alte 30 de teste psihologice oferite de Testcentral, Psiho Proiect, Cognitrom sau RTS Psychological Testing.
Plan de învățământ
- Doctoranzi admiși în anul I în 2024 (link)
- Doctoranzi admiși în anul I în 2025 (link)
Fișele disciplinelor
Finalizare studii
Pentru mai multe detalii despre procedura de finalizare a studiilor în IOSUD-UVT, vizitați secțiunea Studii Doctorale-Finalizare doctorat.
Pentru detalii specifice domeniului de studii, consultați:
- Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr.3018/2025 din 13 ianuarie 2025 privind aprobarea standardelor minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea diplomei de doctor, publicat în MO nr.78 din 29.01.2025 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat în anul 2025 sau ulterior) (link)
- Ordinul Ministerului Educației Naționale nr.5110/2018 din 17 septembrie 2018 privind aprobarea standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor, publicat în MO nr.817 din 24.09.2018 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat anterior anului 2025) (link)
- Ghidul național pentru redactarea tezelor de doctorat aferent domeniului de studii (în curs de apariție)
- Secțiunile referitoare la finalizarea studiilor din cadrul Regulamentului Școlii Doctorale de care aparțineți