Domeniul Științe politice
Domeniul de doctorat Științe politice este unul dintre domeniile mai noi de cercetare doctorală existente în cadrul Universității de Vest. Acreditarea de funcționare a fost emisă prin decizie a Senatului UVT in 2013 și validată în 2016 (cf. Ordin MENCS 5382/29.09.2016).
Primii doctoranzi în domeniul științelor politice au fost înrolați în 2013, odată cu revenirea din diplomație a Prof. univ. dr. Silviu Rogobete. Împreună cu acesta, au mai obținut atestate de îndrumare doctorală în domeniul științelor politice două cadre didactice titulare în universități de prestigiu din UE, care s-au afiliat școlii doctorale din UVT. Aceștia au format nucleul inițial, lor alăturându-li-se regretatul Prof. dr. Robert Reisz (UVT), iar mai apoi Prof. dr. Gabriel Andreescu (SNSPA), Conf. Dr. Ileana-Cristina Stănuș (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), Conf. Dr. Emanuel Copilaș (UVT) si cel mai recent, Prof. dr. Lucian Vesalon (UVT).
Misiunea principală a domeniului de cercetare doctorală in științe politice este aceea de a dezvolta și promova programe de cercetare performante si de a genera cunoștințe noi în domeniile fundamentale și aplicative ale acestui domeniu. Efectul acestor programe de
cercetare va fi astfel reflectat în generarea unui plus de cunoaștere teoretică și empirică, în creșterea vizibilității și reputației științelor politice românești. De asemenea, Școala Doctorală prin intermediul domeniului științe politice, dezvoltă în absolvenții săi competenţe superioare pentru activitatea profesională şi inserţia rapidă pe piaţa muncii, precum și competitivitate la nivel național și internațional. Cursurile Școlii Doctorale, prezentate pe această pagină online, se desfășoară in limba engleză, contribuind astfel la creșterea gradului de performanță al specialiștilor de grad ridicat la nivel national, regional, al Uniunii Europene sau global in domeniul științelor politice. Școala Doctorală încurajează studiile de doctorat în cotutelă internațională, oferind posibilitati de schimburi academice la nivel internațional, având deja protocoale semnat cu univresități din cadrul consorțiului UNITA sau cu universități de prestigiu din SUA, UE sau Africa de Sud. Astfel, Școala Doctorală încurajează atragerea de studenți doctoranzi atât din România, cât și din străinătate, oferind un cadru seminal de cercetare academică avansată în domeniile aferente științelor politice, cu expertiză specifică pe spații central-est europene, sau in regimuri post-totalitare.
Conducători de doctorat
Arii tematice de interes (2025)
Temele de doctorat se încadrează cu precădere în următoarele sub-domenii prioritare:
fundamentele gândirii politice;
filozofia morală aplicată științelor politice;
drepturile omului;
relații internaționale;
studii europene;
politici educaționale;
ideologii politice;
comunicare politică;
religie și politică, studii de arie (cu accent pe România, spații/regimuri post- totalitare, UE si Africa sub-sahariană);
politici publice si de mediu etc.
Lect. univ. dr. habil COPILAȘ CIOCANU Emanuel
Ideologii politice;
Regimuri politice nedemocratice;
Teorie politică;
Cultură politică;
Teoria relațiilor internaționale.
Prof. univ. dr. ROGOBETE Silviu Eugen
European Politics, Policies, Ideologies and Identities;
Common Security and Defence Policy (CSDP) related issues;
Diplomacy, Geostrategy and Politics;
Politics and Religion;
Human Rights and Politics.
Prof. univ. dr. habil VESALON Lucian-Gheorghe
Ecologia politică a dezvoltării.
Informații utile
Teme propuse pentru admitere (2025)
Pentru lista completă a temelor, consultați tabelul (link).
Regimul fiecărei teme (buget cu bursă, buget fără bursă, taxă) se stabilește în baza concursului de admitere conform metodologiei UVT.
Admitere
Concursul de admitere la studiile universitare de doctorat constă într-un examen de admitere desfășurat oral în care candidatul susține proiectul de cercetare doctorală (vezi Anexa 8 din Regulamentul de Admitere ȘDFSȘP).
Principalele elemente ale acestui proiect sunt următoarele:
- titlul proiectului de cercetare științifică;
- rezumatul proiectului;
- conținutul proiectului de cercetare științifică;
- obiectivele și activitățile de cercetare din cadrul proiectului;
- planul de diseminare a rezultatelor cercetării doctorale;
- elemente ale activității de cercetare științifică anterioară a candidatului (daca este cazul).
Candidații pot opta pentru întocmirea și susținerea proiectului de cercetare științifică în limba română sau într-o limbă de circulație internațională agreată de comisia de examinare. Evaluarea candidaților la examenul de admitere se va realiza pe baza criteriilor și indicatorilor cuprinși în grila de evaluare a candidaților la examenul de admitere în domeniul de doctorat ales (vezi Anexa 9 din Regulamentul de Admitere ȘDFSȘP).
Pentru mai multe detalii cu privire la dosarul de admitere, calendarul admiterii și organizarea procesului de admitere la studii universitare de doctorat în cadrul Școlii doctorale de Filosofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice, consultați Regulamentul de Admitere ȘDFSȘP și Metodologia de admitere la doctorat UVT.
Resurse
- Biblioteca Centrală Universitară (B.C.U.) „Eugen Todoran” – situată în topul celor mai mari patru biblioteci universitare din România, B.C.U. ”Eugen Todoran” pune la dispoziția doctoranzilor peste 1.000.000 documente;
- prin intermediul Anelis Plus doctoranzii au acces gratuit la toate bazele de date importante (ex. ScienceDirect, Wiley, Sage, Scopus, Springer sau Web of Science);
Plan de învățământ
- Doctoranzi admiși în anul I în 2024 (link)
- Doctoranzi admiși în anul I în 2025 (link)
Fișele disciplinelor
Maparea perspectivelor în cercetarea socială
Ideologii politice
Scriere academică și cercetare
Etică și integritate academică
Finalizare studii
Pentru mai multe detalii despre procedura de finalizare a studiilor în IOSUD-UVT, vizitați secțiunea Studii Doctorale-Finalizare doctorat.
Pentru detalii specifice domeniului de studii, consultați:
- Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr.3018/2025 din 13 ianuarie 2025 privind aprobarea standardelor minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea diplomei de doctor, publicat în MO nr.78 din 29.01.2025 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat în anul 2025 sau ulterior) (link)
- Ordinul Ministerului Educației Naționale nr.5110/2018 din 17 septembrie 2018 privind aprobarea standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor, publicat în MO nr.817 din 24.09.2018 (se aplică studenților doctoranzi admiși la doctorat anterior anului 2025) (link)
- Ghidul național pentru redactarea tezelor de doctorat aferent domeniului de studii (în curs de apariție)
- Secțiunile referitoare la finalizarea studiilor din cadrul Regulamentului Școlii Doctorale de care aparțineți